Vad kostar ett dykarcertifikat

%d0%b0%d0%b23När du bestämt dig för att ta ditt efterlängtade dykcertifikat har du här i Sverige att välja mellan någon utav de tre största organisationerna. PADI (Professional Association of Diving Instructors), NAUI (National Association of Underwater Instructors) eller CMAS (Conféderatión Mondiale Activités Subaquatiques).
Alla dykcentrum i Skandinavien använder sig i huvudsak utav något av dessa organisationers certifikatsystem. PADI är störst och NAUI näst störst, och dessa två påminner mycket om varandra och kan även kombineras t.ex. genom att man arbetar sig upp från grundkurs till avancerade kurser växlande mellan de två systemen. SSDF (Svenska Sportdykarförbundet) använder sig utav CMAS när de utbildar sina instruktörer, och dessa för sedan vidare denna kunskap till dykarna på de olika klubbarna.
Det kan även vara bra att känna till att åldersgränsen för dykcertifikat varierar mellan organisationerna. För PADI är gränsen 10 år, för NAUI 12 år och för CMAS 15 år.

%d0%b0%d0%b24Certifikatet kostar från ca 3400 kr och uppåt, beroende på vilken organisation du väljer samt självklart vilken dykskola. Dels finns det konkurrens mellan de olika klubbarna och dels skiljer de sig i avseendet om utbildningsmaterial ingår i kursavgiften, om provdyk med torrdräkt finns med på schemat samt om man endast följer minimikravet för antal timmars träning eller om det erbjuds mer utbildning/övning utöver organisationens krav. Det viktigaste för dig som vill lära dig dyka är att inte välja första bästa utbildning baserad på det lägsta priset. Spendera ordentligt med tid (gärna genom andras referenser) på att hitta en skola och en instruktör som har förmågan att på ett pedagogiskt sätt lära ut kunskapen samt som innehar ett stort säkerhetstänk och självklart en passion för det hen gör. På det sättet blir utbildningen värd varenda krona, och du känner dig trygg när du ska ge dig ut i vattnen själv första gången.

I många nybörjarkurser ingår även utrustningen i priset för dykcertifikatet. Var noga med att se om detta gäller för just din klubb. Du kan då göra en stor investering genom att helt enkelt slippa lägga ner dyra pengar på egen utrustning, samt vet med säkerhet att den fungerar och är godkänd av instruktören.

Oavsett vilken väg du väljer att gå för att ta ditt dykcertifikat kan du vara säker på att det är en bedrift du aldrig kommer att ångra! Har du dessutom tagit det i Sverige är du väl förtrogen med mörka och kalla vatten, vilket gör dig fullkomligt ostoppbar på sydligare breddgrader där förutsättningarna är än bättre. Lycka till!